Køb eller flexleasing?

Her er hvad du skal gøre dig af overvejelser

Står du og overvejer, om du skal købe eller flexlease din næste bil?

Vi giver dig 3 ting du skal overveje for at finde ud af, om det bedst kan betale sig at flexlease eller at købe i din situation.

Det kan være svært at navigere i bilmarkedet i forvejen, men nu hvor flexleasing vinder frem, er der pludselig endnu mere at tage stilling til. I sidste ende handler det om, at finde den løsning, der tilgodeser dine behov og ønsker på bedst mulig vis.

For at kunne sammenligne mulighederne, starter vi ud med et eksempel på en sammenligning og derefter et kort afsnit omkring flexleasing.

Når man kigger på biler, er det primært afskrivningen, som er den dyreste faktor. Derfor er flexleasing attraktiv, fordi man kun afskriver på bilens rå kostpris, uden moms og afgift.

Derudover er der generelt en højere udbetaling, samt likviditetsbinding på en købsaftale og typisk også en længere bindingsperiode.

Flexleasing kort forklaret

Flexleasing går i alt sin enkelthed ud på, at man kan udnytte brugen af forholdsmæssig afgift (også kendt som periodeafgift). Kort forklaret handler det om, at udnytte muligheden ved at man kan betale registreringsafgiften løbende, fremfor at betale den fulde registreringsafgift på anskaffelsestidspunktet af bilen.

Med en flexleasingaftale opdeles registreringsafgiften i rater, som betales månedsvis. Du betaler kun afgift i de måneder, som bilen er indregistreret, og kun så længe du kører i den. På den måde er afgiften bundet til bilens brug og ikke til selve bilen – det giver en længere række økonomiske fordele.

Når du vælger flexleasing, er det vigtigt at du er indforstået med, at leasingselskabet ejer bilen. Det kan godt være lidt forvirrende, da det er leasingtager, der står med ansvaret, når leasingaftalen slutter og bilen skal sælges videre.

 Til dén del, har vi skrevet en lille artikel, der beskriver, hvordan vi hjælper vores kunder med salgsprocessen.

En god tommelfingerregel er, at bilen skal have en værdi på over 350.000 kr. med fuld afgift, før det kan betale sig, at flexlease frem for at købe. Er du på udkig efter fx en Volkswagen Up! eller Ford Fiesta, skal du ikke vælge flexleasing.

 

3 spørgsmål du bør stille dig selv

1) Hvad er det du leder efter?

Er du på udkig efter den billigste løsning, og har du ikke de store krav til dit køretøj? Ønsker du blot en bil med fire hjul, der kan køre? Så er det klart mest fordelagtigt at købe… Men passer det ikke på dig? Så værsgo’ at læse videre.

Grunden til, at flexleasing er smart, er bl.a. pga. den forholdsmæssige afgift. Det betyder, at du kun betaler en procentdel af afgiften, og at du kun betaler i den periode, du bruger bilen.

Køber du en bil til 50.000 – 100.000 kr., vil afgiften ikke være så høj, at der er behov for udefrakommende finansiering. Er det tilfældet, vil det derfor være en bedre investering at købe bilen selv og derved undgå udgifterne, der er forbundet ved at involvere en tredjepart.

Er du på markedet efter en lækker, luksuriøs bil i den mellemdyre / dyre prisklasse, er flexleasing en rigtig god investering. Du får meget mere bil for pengene, når du vælger flexleasing.

2) Hvor gammel er bilen?

Er den bil du ønsker dig under 3 år gammel, kan det som hovedregel ikke betale sig at flexlease, fordi den forholdsmæssige afgift vil være højere.

Skal bilen være ny, er flexleasing heller ikke noget for dig. Til gengæld bør du overveje, om du er villig til at købe bilen med fuld afgift for derefter at tabe på den store afskrivning. Din bil taber mest værdi de 3 første år.

Er bilen mere end 3 år gammel, bliver det pludselig rigtig interessant, da afgiften falder til det lavest mulige niveau. Afgiften er fastsat således:

 • Er bilen mellem helt ny og 3 mdr. gammel, skal du betale  2% af den totale afgift pr. md.
 • Er bilen mellem 3 mdr. og 3 år, skal du betale 1% af den totale afgift pr. md.
 • Er bilen over 3 år gammel, skal du kun betale 0,5% af den totale afgift pr. md.

Hos H.C. Andersens Billeasing ApS anbefaler vi, at du vælger en bil med minimum 3 år på bagen, som har lavt kilometertal og stor udstyrspakke.

3) Er du typen, der kan binde dig i lange perioder ad gangen?

Én af de andre meget tydelige fordele ved flexleasing er, at du ikke er bundet på ubestemt tid. Det er du, hvis du køber.

Flexleasingaftaler er som udgangspunkt  fra 3 mdr. til 36 mdr. Det vil sige, at du får muligheden for at prøve en bil af i en kortere periode, og finde ud af om den er noget for dig. Dette er specielt fordelagtigt med de biler, vi handler med i flexleasing branchen, da de som oftest er dyre, og derfor er en stor binding af aktiver at investere i.

Derudover er videresalg af leasede biler nemmere, da bilen står uden afgift, hvilket betyder, at den kan sælges i udlandet. Det er altså meget nemmere at sælge en flexleaset bil videre, end en bil du selv har købt – markedet er simpelthen større.

 

Så… Hvad kan vi konkludere her?

Flexleasing er for dig, hvis: 

 • Du ønsker mere drømmebil for pengene
 • Du er til den store udstyrspakke med fx Automatgear
 • Du kigger på biler til en værdi på over 350.000 kr. med fuld afgift
 • Du vil gerne skifte bil fx hvert, hver 2 eller 3 år
 • Du ønsker at kende alle udgifterne forbundet med din bil
 • Vil undgå grimme overraskelser med en garantiforsikring
 • Du vil gerne bag rattet og på landevejene hurtigt

 

Køb er for dig, hvis:

 • Bilen fx skal være fabriksny
 • Du er på udkig efter en gammel spand
 • Du kigger på biler til en lavere værdi, fx VW Up! eller Ford Fiesta
 • Du har hverken behov for ekstraudstyr eller Automatgear
 • Du har det fint med at køre den samme bil 5-10 år
 • Det er vigtigt for dig at eje frem for at lease
 • Du kan godt vente på en ny bil fra fabrikken (op til 3-4 måneder)

 

For at skære det helt ud i pap – hvis du hverken har de store behov og blot ønsker en bil i den billigere klasse, så skal du overveje at købe. Men er du på udkig efter en eksklusiv bil i den mellemdyre eller dyre klasse, og vægter du sublim køreglæde og frihed højt, så bør du flexlease.

 

Overvejer du flexleasing?

Hvis flexleasing er noget for dig, så kontakt os i dag og få en uforpligtende snak med en af vores dygtige leasingrådgivere. Vi gennemgår dine ønsker og budgetter. Hos H.C. Andersens Billeasing ApS er vi dedikeret til ærlighed, gennemsigtighed og sunde leasingaftaler.

Vi skaber længerevarende relationer – og derfor kommer vores kunder igen og igen.